Pénz, bőség, piszkos anyagiak

27-én pénteken részt vettem az Egy bor mellett a vállalkozói létről című eseményen, melynek a témája a Pénz, bőség, piszkos anyagiak volt.

Először is: nem egy bor mellett, hanem több bor mellett beszélgettünk, amik egyébként elég változatosak ahhoz, hogy mindenki találjon kedvére valót.

De ami ettől érdekesebb: most először vettem részt ezen az eseményen, de biztosan nem utoljára.

Ez egy olyan rendezvény, amire simán megéri kifizetni azt a 7.000 Ft-ot, amibe kerül a részvétel.


Először is, találkozhatsz 30-40 vállalkozóval, akik mind tartanak valahol a vállalkozói útjukon. Vannak még alkalmazottak, akik már dolgoznak a váltáson. Ezt direkt azért emelem ki, hogy ha te kedves olvasó, még nem vagy vállalkozó hivatalosan, akkor pusztán ez ne tartson vissza attól, hogy eljöjj egy ilyen eseményre.
Vannak, akik még – hozzám hasonlóan – kezdő vállalkozók, és vannak, akik már 15-20 éve vállalkozók, cégtulajdonosok, ügynökség vezetők.
Mindenki, akivel beszéltem, nyitott, segítőkész és jó fej volt.

A második pont kapcsolódik az elsőhöz: az este folyamán több feladat is van, és többször asztaltársaságot kell váltanod. Azaz, minden alkalommal olyanokkal kell egy asztalhoz leülnöd, akikkel még életedben nem beszéltél egy szót sem. Ez elsőre lehet, hogy rémisztő (kezdő, introvertált vállalkozóként), de igazából baromi jó!
Jó, mert nem ismernek, nincsenek még előítéleteik veled kapcsolatban. Mondhatnám azt is, hogy azért is jó, mert ha valami sületlenséget mondasz, akkor kvázi elég kicsi az esély arra, hogy másnap az utcán / a bizniszben szembe találkozzatok. Azaz ha úgy tetszik, kicsi a tét, és ezt használhatjuk gyakorlásra.

Én egy kicsit így tekintettem erre: gyakorlás. Gyakorlom azt, hogy milyen érzés nekem oda lépni egy hölgyhöz, megszólítani, beszélgetést kezdeményezni róla és az üzletéről.

És itt ugye megérkezünk a networkinghez. Megismerhetsz legalább 10-15 másik vállalkozót, akikkel így vagy úgy, de kapcsolódhatsz. Akikből ha csak néhánnyal megtalálod jól a közös nevezőt, akkor tarthatjátok a kapcsolatot később.

Nem mellesleg pedig mesélhetsz magadról, arról amit csinálsz, a küldetésedről. Az este alatt tényleg kb. max 15-20 emberrel beszéltem 2 mondatnál többet, de ebből 3-nak aktuális volt a weboldal készítés / csere, és az árazásra ettől sokkal többen felkapták a fejüket. Tehát akár üzlet is lehet ezekből.

Félre ne értsetek: nem sales-ezni mentem oda, és nem javaslom ezt senkinek. (a többiek se nyomatták a saját cuccukat, ez az este nem erről szól) De akkor is van ebben potenciál, kvázi egy kis mini piackutatásként is fel lehet fogni a dolgot. Először úgyis az az első lépés, hogy ismerjenek meg. Senkivel nem fogsz két bor között kezet rázni egy 50-500.000 Ft-os megbízásra, vagy ha igen, akkor az olyan is lesz várhatóan. (gondolom, mert még nem csináltam ilyet 😀 ) De egyébként mindenki a program miatt jött el erre az estére, és azért, hogy fejlődjön, tanuljon, kapcsolódjon.

Az is érdekes és jó volt nekem, hogy mindenkinek elmondtam, hogy az árazással foglalkozom. Ez még nekem is viszonylag új, hiszen szépen lassan át akarok – és fogok – állni teljesen a webes kivitelezésről az árazás témára, tanácsadásra. És az, hogy ezen az estén elmondtam ezt 10-15 vállalkozónak, csak tovább erősítette bennem ezt az irányt, ezt az elhatározást. És ez jó érzéssel töltött- és tölt el.

De a kapcsolódás mellett térjünk rá a másik fontos dologra: az esti program jól ki volt találva, fel volt építve, volt egy íve az estének. Elgondolkodtató kérdéseket-feladatokat kaptunk a pénzzel kapcsolatban.

Jobban ráeszméltünk arra, amit egyébként tudunk valahol: mindent cimkézünk, és sok bennünk az előítélet, a “szokásjog”, amit otthonról hozunk. Egy személyes példa:

Pénzt csak kemény munkával lehet keresni.

Miközben ez egyáltalán nem igaz. De amíg nem teszel azért tényleges fizikai cselekedetben és lelki-mentális cselekedetben IS, hogy megdöntsd a saját tabujaidat, addig azokban fogsz mozogni, és el fogod hinni, hogy azok igazak, és nem lehet rajtuk változtatni. Pedig lehet.

Az utolsó feladat az volt, hogy írd le, hogy (pozitív forgatókönyvvel) hol látod magad egy év múlva ilyenkor. Mit szeretnél elérni, mivel lennél boldog és elégedett?
Majd keress egy olyan párt magadnak, akivel még egy szót nem váltottatok soha. Mondd el neki 2 percben ezt a víziódat. Ő pedig kiszinezve, felturbózva mondja neked vissza a következő két percben. Aztán csere, ő mondja el neked, és te turbózod fel az ő sztoriját és mondod vissza neki.

Ez óriási! Az én párom nagyon jó dolgokat mondott vissza, és úgy szinezte ki a történetemet, amikről én abszolút nem beszéltem, de ahogy- és amit ő mondott, az abszolút betalált, ott volt a helye.
Az elmondása szerint ez egyébként visszafelé is jól sikerült.

Ez most nyilván nem adja vissza a feladat-játék hangulatát, erejét, de ott, akkor, azokkal az emberekkel nagyon jó volt.

Mondjak még valami vicceset? Vagy ez már-már spiri dolog: úgy indultam el otthonról, hogy elkezdett fájni a fejem. És úgy értem haza, hogy nagyon fájt a fejem. És persze, mondhatnám, hogy front volt, meg erősen fújt a szél biztos meg tudomisén. De nem. A tudatom, a testem ellenkezett így az ellen, hogy az este sok szempontból erősen tágítsam a pénzügyi világomat, a bőség szemléletemet, azt hogy ÉN mit tartok / tarthatok lehetségesnek.

És ez egy hosszútávú folyamat, folyamatos önfejlesztés. De nagyon megéri ezzel a “spiri” résszel is foglalkozni a számolós rész mellett, mint amilyen az Árazd jól magad kurzusom. Ott számolunk, biznisz-üzletmenet oldalon gondolkodunk.

De enélkül a rész nélkül, a mentális, lelki rész nélkül nem lehet igazán nagyra nőni.
(milyen érdekes, hogy a tréningben meg ugyanezt mondom, csak épp fordítva: az érzésből jövő árazással is sokáig el lehet jutni, de egy ponton túl muszáj lesz számolni is)

Na de mit vittem el magammal az eseményről?

Leginkább azt, hogy milyen fontos az, hogy tudatosan figyeljük a gondolatainkat, érzéseinket a pénzzel kapcsolatban és igyekezzünk a régi, már nem hasznunkra lévő gondolatokon, érzéseken változtatni.

Sok előítélet, cimke, régi berögződés van bennünk, amiken jó, ha változtatunk, mert ez hozzásegít ahhoz, hogy pénzügyileg és emberileg is előrébb lépjünk. Ez nem megy egyik napról a másikra persze, de hiszem, hogy fontos ez a téma és az önfejlesztés.

Bejegyzés megosztása

Tovább olvasok

Árazás workshop tematika

Pár napja írtam a hírlevelemben és a Facebookon is, hogy a kávézó, ahova járok, március végén 28%-kal megemelte a pohárnyi tiramisu árát. Ezen a héten újabb áremelés

Workshop tervezés backstage

Nézzük csak, mik kavarognak bennem, amik ha kezdő vállalkozó vagy, vagy erősen introvertált vagy, esetleg szimplán csak sokat küzdesz az imposztor szindrómával, akkor ezek ismerősek

A sikeres vállalkozásépítés titkai

Nem szoktam nézegetni a saját podcastomat a Spotify-on, épp ezért lepett meg, amikor múlt héten ránéztem, és megláttam, hogy kerek 5 csillagra van értékelve a

Megjelennél az online térben, de nem tudod hogyan csináld?

Gyere, beszéljük át az elképzeléseidet!