BEST OF 2023 – Évértékelő és hasznos gondolatok

2023 nem lesz a kedvenc éveim egyike – mégis rengeteg jó, pozitív dolog történt.

Mégis inkább csak azokat a gondolatokat osztom meg most veled, amik valamiért kiemelkedőek voltak számomra, és így vagy úgy, de az átlagosnál jobban elgondolkodtattak.

Lesz itt az év:

  • mondata
  • podcast adása
  • bevállalása
  • felismerése

(Ha inkább podcast formátumban, bővebben kifejtve hallgatnád meg ezeket, kattints ide.)

AZ ÉV MONDATA

Kende-Hofherr Krisztina mondta ezt az egyik Cégépítők podcast felvételen

“Talán nekünk ez a titkunk: mondunk valamit, és ugyanazt csináljuk is. És ígérünk valamit, és az megtörténik. És ez elég szomorú dolog, de ez unikális.”

Lehet, hogy nálad is megnyomott egy gombot ez a mondat?

Miért talált ez be nálam?
Azért, mert tükröt tartott elém. Krisztina a KKV-k gyengeségeiről beszélt, és én is mint vállalkozó is meghallottam a kritikát. Krisztina arról beszélt, hogy hogyan tudsz hitelességet kiépíteni magadnak a piacodon, mitől leszel hiteles mint vállalkozó a vevőid körében.
Én is már többször megígértem, hogy elkészítem, befejezem az árazás kurzusomba az áremeléses részt/modult, de ezzel még mindig adósotok vagyok.

Szóval igen, ha valamit megígérsz, akkor azt tartsd is be. Nekem ezen a téren van még hova fejlődnöm, és erre ez a mondat világított rá, vagy ébresztett rá idén a legjobban. Ez egy fontos pont lesz számomra 2024-ben.

AZ ÉV PODCAST ADÁSA

Érdemes követned Bolya Imre Karizma podcastjét. Az EP78-as adása a megszokottnál is izgalmasabb volt szerintem: idén az üzleti podcastek kategóriában ebben az adásban a legmagasabb a hasznos jótanácsok / óra aránya. A vendég: Balogh Petya, az epizód címe: 23 fájó igazság, amit minden vállalkozónak hallania kell.

Sokat lehet tanulni, jegyzetelni ebből az adásból, és érdemes 3-6 havonta újra meghallgatni, mert mindig lesz benne új információ. Mivel sok témát dolgoznak fel benne lényegretörően, ezért ez az év egyik leghasznosabb podcast epizódja szerintem.

Egyébként ha már Szabadúszó Születik: a Spotify szerint az idei évben a leghallgatottabb, legjobb, legkedveltebb epizódom az 53-mas adásom volt: Vállalkozásfejlesztés, árazási stratégia, hírlevél és prémium szolgáltatás – ezt itt tudod meghallgatni.

AZ ÉV BEVÁLLALÁSA

Amit Virág Atti bevállalt a Biznisz Boyz 132-es adásában, az valami durva. A legtöbb ember, a legtöbb vállalkozó semmi negatív dologról nem hajlandó és nem mer beszélni, mert jajjj, akkor sérül az imídzs, amit nagy nehet összekalapált magának, magáról. Ebbe pedig nem fér bele, hogy a hibákról, bukásokról, pofonokról beszéljen.

Na Virág Atti ezzel most olyan (ellen) példát villantott, amilyet ritkán látok a magyar vállalkozói közösségben. Ezért pedig nagy-nagy tisztelet jár neki!

SAJÁT PÉLDA

Miért hozok ide egy bukás példát, mint pozitív példát?

Pont azért, mert kezdő vállalkozóként sokszor érezhetjük azt – és legyünk őszinték: érezzük is! -, hogy nem vagyunk elég jók, nem megy még eléggé a biznisz, biztosan mi vagyunk ügyetlenek, buták, bénák, stb.

Pedig ezzel mindenki más is így van!

Csak éppen roppantul ügyelnek arra, nehogy csorba essen az általuk tökéletesnek képzelt hírnevükön. Ami általában nincs is.

Az őszinteség sokszor és általában kifizetődő. Különben csak bele kerül az ember egy olyan hazugságspirálba, amiből aztán kijönni nem, csak belebonyolódni lehet – ami később már még nagyobb ciki, ha kiderül.

Én például most ősszel visszamentem a bankszektorba dolgozni. Nehéz döntés és választás volt, de abban a helyzetben, amiben voltam, ez volt a jó lépés. És tudod mi van? Jól érzem magam ott ahol vagyok, jó a munka, jók a feladatok és élvezem! Ha élvezem amit csinálok, több pénzt termelek havonta, és még boldogabb és nyugodtabb is vagyok, akkor miért ne érte volna meg visszamenni?

AZ ÉV FELISMERÉSE

Számomra egy nagy felismerés volt az, hogy az, hogy igent mondtam a bankos munkára, azzal is járt, hogy tudtam: a vállalkozásomat és a podcastet a háttérbe kell szorítanom. 

Kvázi el kell engednem – legalább egy időre.

Az, hogy ezt az elengedést meg tudtam lépni, lekerült egy rakás teher rólam. Elvárások, erőlködések, hogy nyomni kell a bizniszt, ez meg az miért nem működik elég jól, stb. Ezek elkezdtek nem nyomasztani, mert tudtam, hogy a bankos meló lesz a fő fókuszom.

És mi történt?

Elkezdtek bejelentkezni emberek a tanácsadásokra! Szeptember óta minden hónapban jön egy webes kivitelezői megbízás – miközben egy éve nem vállaltam már ilyen munkát, nem hirdettem sehol, és nem tettem semmit annak érdekében, hogy új ügyfeleket szerezzek!

Eltűntek az elvárások, a nyomás, és “hirtelen” lendületet vettek a dolgok. Hogy van ez?

Na itt jön be az önismeret szerepe és kérdése. Ezzel a témával aktívan foglalkozom a nyár eleje óta, és folytatom ezt az utat, mert látom, hogy van értelme, eredménye.

A tudatosság nem csak az árazásban fontos, hanem minden másban is. De ez is egy hosszú út, de az elmúlt hónapokban már elkezdtem látni az eredményeit. Izgalmas!

2024

Idén az egyik nagy kérdés és projekt az lesz, hogy egy no-code platformmal applikációt fejlesszek, ami sokkal jobban, interaktívabban tud majd segíteni benneteket az árazásokot kialakításában, fejlesztésében, mint a mostani árazás kurzusom

Ez is egy érdekes kalandnak ígérkezik…

NÁLAD?

Neked milyen volt a 2023-mas éved? Mit tervezel 2024-re? Mi a TOP 3 célkitűzésed, amit meg szeretnél valósítani?

Ha van kedved megosztani ezt velem, csak írj nekem egy mailt, előre is köszönöm, kíváncsian várom miket tervezel!

Bejegyzés megosztása

Tovább olvasok

Megjelennél az online térben, de nem tudod hogyan csináld?

Gyere, beszéljük át az elképzeléseidet!