Mire elég egy 11 éves MacBook Pro egy Mac szűznek?

Világ életemben Windowsos gépet hajtottam. MacBookot közelről csak egy barátomnál láttam nagyritkán, aki leginkább zenét hallgatott rajta, netezett, és filmet nézett rajta.

Nemrég elkezdett piszkálni a kíváncsiságom, hogy na mégis milyen lehet egy Mac? Jobb-e vagy sem, mint a Windows? Miben más?

Ahhoz, hogy erre valamelyest választ kapjak, elkezdtem nézegetni a használt MacBookokat. Kipróbálni jó lesz, aztán ha tetszik, bejön, akkor majd idővel úgyis továbblépek, vagy egyenesen átállok.

Szóval vadásztam magamnak 35.000 Ft-ért egy használt MacBook Pro-t. 13”-os képátló, Core 2 Duo proci, régi vágású HDD, 4 GB RAM, az akku kb. egy-másfél órát bír, frissen telepített OP rendszer – ezek a specifikációk. Ismerkedni jó lesz – gondoltam én.

A gépet szépen haza vittem, letettem az íróasztalomra, hogy majd valamikor nyugiban – két kisgyerek mellett olyan gyakorlatilag nincs, HAHA! – leülök, és elkezdem megnézni, hogy akkor milyen is a gép.

Aztán úgy alakult, hogy pár nappal a Mac megvásárlása után egy szép reggelen a Windowsos asztali PC-m egyszer csak szürke képernyőre váltott, és többet se előre, se hátra nem mozdult. Többnyire még a BIOS sem jött be, nemhogy a Windows.

Szerencsére az SSD vinyót nem vitte magával a gép, úgyhogy minden adatom megmaradt – hála az égnek, mert vagy egy hónapja nem készítettem biztonsági mentést.

Próbálkoztam egy darabig, hátha életre tudom kelteni a gépet, aztán feladtam, és még délelőtt elvittem a szervízbe a gépet, mert még garanciális. Minimum két hétig asztali PC és így Windows nélkül maradok.
Micsoda szerencse, hogy egy hete vettem egy Mac-et, ugye? Egy régi ismerősöm mondogatta, hogy “vannak véletlenek, csak nem véletlenül” – és azt hiszem elég nagy igazság ez.

Hazaértem a szervízből, leültem az asztalhoz, és ott várt a MacBook, amit egy hete letettem az asztalra, és meg sem mozdítottam. Nagyon nem így terveztem, de így indult az én Mac-es pályafutásom.

Kezdjük ott, hogy milyen programok is vannak a Mac-re, és hogyan is kell feltelepíteni azokat, és kirakni az asztalra…? Szóval messziről indultam, na.

Lássuk, első körben mikre lett tesztelve a gép:

  • Podcast vágás Audacity-vel – 2 és 3 sávos podcast adások vágása
  • Képszerkesztés Gimppel és más szerkesztőkkel
  • Chrome-ban WordPress Elementoros oldalak szerkesztése, építése, bővítmények kezelése
  • Chorme-ban ugyanazoknak a beépülő bővítményeknek a telepítése
  • Mindenféle Google cucc szerkesztése (Mail, Docs, Sheets)
  • Mindenféle egyéb online cucc kezelése

Az első benyomás
Ettől van mindenki elájulva? Persze, szép meg jó, de azért nem aléltam el. Persze, tudni kell, hogy a Mac operációs rendszer nem a csillivilli külsővel akar meghódítani, hanem egyrészt a stabilitásával, másrészt azzal, hogy minden Apple terméket össze tudsz kötni, így ha a Mac-en félbehagysz egy doksi szerkesztést, akkor fél perc múlva az iPhone-odon tudod folytatni a szerkesztését. Szóval itt van az okosság, hogy minden össze van kötve mindennel, és minden gördülékenyen megy. Másrészt nem hátrány, hogy a Mac OP rendszer lényegesen biztonságosabb, mint a Windows.

Azzal én egyébként vitatkoznék, hogy sokkal stabilabb a Mac, mint a szar Windows. Nekem amíg meg nem halt maga a technika (valószínűleg az alaplap), addig gyakorlagilag ha 5-ször kellett újra indítani a gépet lefagyás miatt, akkor már erősen felfelé kerekítek – közel két év alatt. Egyszer nem telepítettem újra a Windowst, mert nem volt rá szükség, nem lassult a rendszer. Szóval a Windows 10 már elég jó, elég stabil, ebben sokat fejlődött a Windows.

A második benyomás
Oké, hogy valami gyorsan töltenek be a cuccok, de basszus, ez egy 11 éves gép! Melyik 11 éves Windows-os laptopon szaladgálna el GYORSAN egy friss Windows, ugyanilyen specifikációkkal, adottságokkal? Azt hiszem nem sokon… Szóval ahhoz képest, hogy milyen a technika, tényleg jól ki van csiszolva ez a Mac OS, mert még így is szépen lehet rajta dolgozni. Ha nem is gyorsan töltenek be a programok, de abszolút nem idegesítően lassú. Egy jó SSD-vel, és plusz 4 GB RAM-mal sokkal gyorsabb lenne a gép, ami igazán nem rossz, sőt.

Azért a 3 sávos podcast vágásnál pörgött a ventillátor rendesen, de nem egy mai darab a gép, csodálkoztam is volna, ha akkor is alig hallottam volna a hangját.

A harmadik benyomás
Más ez az OP rendszer, meg kell szokni a kezelését. De nem olyan vészesen bonyolult átállni, nyílván van egy logika, amit fel kell ismerni, rá kell érezni, és akkor az ember rendesen megszerti és megszokja. Elsőre inkább furcsa, de gyorsan megszokhatóak a dolgok.

Konklúzió
Bár az agyamat nem dobtam el a géptől, ahhoz képest, hogy egy 11 éves, billentyűzet háttérvilágításos, csendes latopon pötyögöm e sorokat, igazán elégedett vagyok. Mindent meg lehet rajta oldani, ha nem is gyorsan, de kényelmesen el lehet vele és rajta dolgozni. Némi fejlesztéssel pedig még jó pár évig használható gép maradhat.

Ha pedig azt is hozzá veszem, hogy kvázi az életemet mentette meg a 35.000 Ft-os, 11 éves MacBook Pro, akkor már egész elismerően pillogok, mert több fontos, határidős feladatot és megbízást tudtam rajta gyorsan és pontosan teljesíteni.

Arra mindenképp jó volt ez a váratlan éles bevetés, hogy a jövőben a Mac gépek felé kezdjek kacsintgatni, és ezt a régi gépet is megtartsam, és apránként majd fejlesztgessem.

Konklúzió 2
MINDIG gondoskodj megfelelő szintű mentésről, tartalékról. Te mit tennél, ha MA egyik percről a másikra tönkre menne a számítógéped / laptopod? Van biztonsági mentésed? Ha igen, mikori?

Ki lehet építeni erre automatizmust, napi szintű mentést lehet készíteni a legfontosabb adatokról – például a családi és a munkához kapcsolódó mappáinkról.

A MacBookon ott van például a Time Machine, bármilyen OP rendszernél ott van a Google Drive, aminél minimális havi költséggel nagy tárhelyet tudunk vásárolni, viszont az adataink onnantól kezdve mindig biztonságban lesznek, és bármikor elérhetőek lesznek.
Ezek a legegyszerűbb megoldások, de akinek van IT-s érdeklődése, affinitása, az például egy NAS-t is beüzemelhet.

Lehet ezt még fokozni a végtelenségig egyébként. Feltettem erre vonatkozó kérdést két Facebook csoportban, bemásolom az egyik kedvenc válaszomat: “Két külön felhőbe mentek mindent (Apple + Google) + van tartalék laptop + biztonsági mentés + szünetmentes tápegység + két külön internetszolgáltatónál két külön típusú internet (vezetékes + mobil).”
Ez már kicsit erős, de az biztos, hogy szinte megállíthatatlanná válik az a vállalkozó, aki ennyire felkészül mindenre…

De a lényeg: tegyél lépéseket az adataid biztonságának érdekében!

Bejegyzés megosztása

Tovább olvasok

Árazás workshop tematika

Pár napja írtam a hírlevelemben és a Facebookon is, hogy a kávézó, ahova járok, március végén 28%-kal megemelte a pohárnyi tiramisu árát. Ezen a héten újabb áremelés

Workshop tervezés backstage

Nézzük csak, mik kavarognak bennem, amik ha kezdő vállalkozó vagy, vagy erősen introvertált vagy, esetleg szimplán csak sokat küzdesz az imposztor szindrómával, akkor ezek ismerősek

Megjelennél az online térben, de nem tudod hogyan csináld?

Gyere, beszéljük át az elképzeléseidet!